ATLAS.SK: Pondelok, 26.6.2017
meniny má Adriána
   

Stravovanie v stredoveku: viete, čo jedávali naši predkovia?

19.5.2017 | Zdravie

Ak si myslíte, že dnešná strava je fádna, buďte radi, že ste nežili v stredoveku. Stravovanie stredovekých Európanov bolo totiž viac ako nudné. Veľa chleba, polievky, strukoviny, mäso len príležitostne a veľa ovocia a zeleniny. V jedálničku mali dokonca aj jelenie črevá.

Stredovekí ľudia konzumovali mandľové mlieko

Mandľové mlieko je dnes populárne medzi vegetariánmi a vegánmi, no v stredoveku ho pili z celkom praktických dôvodov. Dalo sa dlhšie uskladniť, pretože mlieko získané od zvierat rýchlo podliehalo skaze. V pôstne dni, kedy sa nesmelo konzumovať mäso ani tradičné mlieko, bolo mandľové mlieko vďačnou alternatívou. Ľudia si z neho dokonca vyrábali aj maslo.

Stredoveké hoaxy, ktorým nesmiete veriť

Aj v stredoveku mali „rýchle občerstvenie"

Vedeli ste, že aj v stredoveku existovala istá forma „fast foodov?" Samozrejme, nešlo o žiadne súčasné hamburgery, ale ľudia konzumovali mäsové koláče, horúce minútky, palacinky či oplátky, ktoré sa pripravovali na okamžitú konzumáciu. Siahali po nich hlavne rytieri, keď prišli vyčerpaní z dlhotrvajúcich bojov.

Sedliaci jedli tony chleba a obilia

Väčšina ľudí v stredoveku konzumovala denne dve až tri kilá chleba a obilnín, vrátane až troch litrov nízkoalkoholického piva. Zo zŕn pšenice, raže, ovsa či jačmeňa pripravovali ovsené kaše, ktoré jedli príležitostne s hydinovým, bravčovým alebo hovädzím mäsom. Oveľa častejšie konzumovali hrach, šošovicu a ryby. Z dnešného pohľadu prijali stredovekí ľudia cez deň dosť veľa kalórií. Vzhľadom k tomu, že takmer celý deň pracovali na poli, mali aj príležitosť ich spáliť.

7 mýtov o stredovekých zbraniach


Ovocie a zeleninu varili
Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu, paradajok a ovocia.

Sem-tam si dali aj mäsko

Ošípané považovali v stredovekej Európe za jeden z najdôležitejších zdrojov mäsa a tuku. Najväčšou pochúťkou bolo pečené prasiatko, ktoré však nemali na tanieri často. Keby sme to prirovnali k dnešným časom, mali ho v jedálničku asi tak často ako my teľacinu.

Dráždivé fakty o stredovekom sexe

Raňajkovali len žrúti a pracujúci
Možno si myslíte, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, ale podľa stredovekého kňaza a filozofa Tomáša Akvinského nie. Podľa neho skonzumovať jedlo tak zavčasu bol jeden zo spôsobov ako spáchať smrteľný hriech obžerstva. Raňajky považoval za „urážku Boha a seba samého". Ideálny plán stravovania v stredoveku znamenal preskočiť raňajky, dať si ľahký obed a neskôr si dopriať poriadnu večeru. Pracujúci si ráno zajedli niečo malé, ale naozaj išlo len o kúsok jedla, aby vládali pracovať na poliach. Vôbec nešlo o „anglické raňajky".

Ľudia jedli akékoľvek mäso, ktoré sa im podarilo získať
V stredoveku nebolo pre sedliakov ľahké zaobstarať si mäso, a ani bohatí neboli prieberčiví. Záznamy z tých čias naznačujú, že ľudia jedli drozdy, supy, čajky, volavky, kormorány, labute, žeriavy, pávy, kurčatá, kapúny, malé žraloky, raky a ustrice".

Fazuľa všetko zmenila
Umberto Eco tvrdí, že keď sa v desiatom storočí rozšírilo pestovanie strukovín, bolo to pre Európu takým požehnaním, že v podstate môžeme poďakovať západnej civilizácii, že sme vďaka skromnej fazuli prežili stredovek a prosperujeme do dnešných dní. Je to odvážne tvrdenie, ale Eco ho zdôvodňuje: „Pracujúci ľudia mohli zjesť viac bielkovín, vďaka čomu boli robustnejší, žili dlhšie, splodili viac detí a opätovne zaľudnili kontinent." Európska populácia sa v priebehu niekoľkých stoviek rokov zdvojnásobila po tom, čo do Európy priviezli fazuľu, a Eco si myslí, že je to preto, že chudobní ľudia dokázali dobre obrábať polia. Pred rozšírením pestovania fazule sedliaci nekonzumovali mäso, takže nemali veľa príležitostí prijímať v strave bielkoviny.

Cechy pekárov boli ako mafia
Chlieb bol v stredoveku taký dôležitý, že komerčné pekárne vytvorili silné cechy, ktoré boli niečím medzi úniou a mafiou. Pekári združení v cechu platili poplatky a stali sa členmi exkluzívneho klubu, ktorý pracoval v danom regióne (nečestní pekári nemali šancu). Poplatky slúžili v podstate ako poistenie a vyplácali sa späť v prípade, že sa niečo stalo s pekárovou firmou alebo jeho rodinou. Cechy tiež prísne chránili rodinné recepty a zabezpečovali, aby si nikto neotvoril pekáreň pomocou ukradnutých tajomstiev.

Stredoveké stravovanie bolo pre srdce zdravšie ako moderné diéty
Iste, ľudia v tom čase nemali modernú medicínu a kosila ich „čierna smrť", ale mali stravu, ktorá bola zdravšia pre ľudské srdce ako väčšina toho, čo ľudia konzumujú dnes. Doktor Roger Henderson pre BBC uviedol, že jeho výskum naznačuje, že ľudia v stredoveku mali oveľa nižšie riziko koronárnych ochorení srdca a cukrovky než dnes. Je to spôsobené hlavne nedostatkom rafinovaného cukru v stredovekej strave a zdravým „cvičením", ktoré väčšina ľudí vykonávala prostredníctvom každodennej práce. Doktor Henderson dokonca hovorí, že stredoveká strava je možno lepším modelom stravovania ako toľko ospevovaná „stredomorská" strava.

Autor: Radomír
Foto: Public Domain


TIPY NAŠEJ REDAKCIE

ŠTÝL

Štýlové články, vďaka ktorým vám žiadna neodolá.

 

SPEKTRUM:

Zaujímavosti z domova i zo sveta, od ktorých neodtrhnete zrak.

 

Diskusia k článku

Tipy na dnes

 
Vtip dňa

Mladý muž príde do pekárne a pýta sa:
"Slečna, koľko u vás stojí biely chlieb?"
"Určite nie viac ako týždeň."

 
Virtuálny barČajový grog s ovocím Čajový grog s ovocím
  • 120 ml červeného vína
  • kúsok celej škorice
  • 20 g kryšt. cukru
  • 120 ml slabého citrónového čaju
  • šťava z 1/2 citróna
  • 10 ml rumu
  • jablko alebo pomaranč
 
Hra na dnes