ATLAS.SK: Pondelok, 20.10.2014
meniny má Vendelín
   

Krevety, po ktorých budete slintať!

27.3.2009 | Zdravie

Neznášate dary mora už len na prvý pohľad? Prekonať iracionálny odpor k týmto lahôdkam sa však určite oplatí. Ak sa naučíte pár jednoduchých, no lahodných receptov, na krevetách si skutočne pomaškrtíte.

Malý poklad na vašom tanieri

Než odmietavo zavrtíte hlavou na margo kreviet, dobre sa na ne pozrite. Tieto malé potvorky sú plné proteínov, selénu, železa a kalcia, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny,  zato majú nízky obsah tuku a málo kalórií. Preto ak sa snažíte zhodiť pár centimetrov v páse, miesto vyprážaného kurčaťa si pochutnajte na diétnych krevetách.

Pripraviť ich môžete do koktailov, šalátov, s dressingom, na masle, do sendvičov, hamburgerov...ono si vlastne stačí pustiť Forresta Gumpa a podrobne si jeho kamaráta Bubbu vypočuť. Nepochybnou výhodou kreviet ale je, že nemusíte byť ani šéfkuchárom v štvorhviezdičkovej reštaurácii, ak si chcete pripraviť priam lukulské hody.

Jednoduché krevety na cesnaku
Budete potrebovať:
400 g lúpaných kreviet, prípadne balíček mrazených, hrsť petržlenovej vňate, 4 PL masla, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, citrón, čerstvú bielu bageta.

Ako na to: Krevety umyjeme a opražíme na rozpálenom masle. Petržlenovú vňať pokrájame nadrobno, cesnak nakrájame na plátky a oboje pridáme ku krevetám. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónom. Naaranžujeme na taniere a podávame s opečenou francúzskou bagetou pokvapkanou olivovým olejom.

Tigrie krevety so slaninkou
Budete potrebovať: tigrie krevety podľa počtu osôb, slaninu, cesnak, 5 PL olivového oleja a soľ.

Ako na to: Tigrie krevety sparíme horúcou vodou, schladíme ľadovou, olúpeme a vyrežeme črievko. Slaninu nakrájame na tenké plátky. Olivový olej zmiešame s pretlačeným cesnakom a jemne osolíme. Každú krevetu najskôr omočíme v cesnakovom oleji, zabalíme do tenkého plátku slaniny a opatrne vypražíme na oleji, z každej strany 6-8 minút.

Krevetové rizoto s parmezánom
Budete potrebovať: 300 g kreviet, olivový olej, 1 cibuľu, šálku basmati ryže, soľ, korenie, 1 pór, niekoľko čili papričiek, mrazenú zeleninu, strúhaný parmezán.

Ako na to: Ryžu prepláchneme vo vode a uvaríme. Krevety umyje, opražíme na olivovom oleji a pridáme k nim nadrobno nakrájanú cibuľu. Okoreníme, primiešame zeleninu, na kolieska pokrájaný pór a čili papričky. Chvíľu podusíme, ochutíme soľou a vmiešame ryžu. Porcie posypeme parmezánom.

Spravili sme vám chúťky? Alebo máte azda lepší recept? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi.

Autor: Filip

 
Vyhrajte skvelý balzam na pery
Súťaž trvá do 31.10.2014

Tipy na dnes

 
Vtip dňa

Hovorí šéf úradníkovi:
- To, že v pracovnej dobe spíte, viem dávno. Ale že sa prezliekate do pyžama, to je už hádam priveľa!

 
Virtuálny barAdmiral Cannon Admiral Cannon
  • 4 cl Bourbonu
  • 3 cl svetlého rumu
  • 1,5 cl citrónovej šťavy
  • 1 lyžička javorového sirupu
 
Hra na dnes