ATLAS.SK: Nedeľa, 25.6.2017
meniny má Tadeáš
   

Bez éčiek, ale zmutovaný. Takto vyzerá ružový ananás

11.6.2017 | Úlety

Asi poznáte vo svojom okolí stravovacích fanatikov. Radia sa k nim poväčšine ženy a zdržiavajú sa v obchode pri každom regáli. Sledujú, čítajú a pozerajú zloženie, snažia sa vyhýbať umelým látkam v strave. Žiadne éčka, žiadne umeliny, žiadna chuť. Presne pre túto kategóriu priniesli na trh ružový ananás absolútne bez farbív, dochucovadiel a konzervačných prvkov. Má len jeden háčik.

Ružový ako ženské lono

Firma Del Monte Fresh Produce už niekoľko rokov pracuje na novej odrode ananásu a aktuálne rokuje so spoločnosťou Dole, tou, ktorú tak dobre poznáte z našich banánov. Cieľom je, aby ružové ananásy zaradila do svojho pestovateľského portfólia na Kostarike a Havaji.

Na svete je nový materiál. Vyzerá ako koža, ale je z ananásu

To by znamenalo, že v priebehu nasledujúcich pár rokov zaplavia ružové ananásy celý trh. Chuťovo je ananás na nerozoznanie od žltého, ale jeho farba pripomína po rozkrojení ženské lono. A prečo práve ružový? Údajne sa so žltou veľmi dobre kombinuje v ovocných šalátoch. A ženy milujú farebné konštelácie.

Na prírodnej báze
Výhodou ružového ananásu je, že sa dá pestovať v bio kvalite, hoci pri jeho farbe sa ťažko verí, že nebol polievaný farbivami. Vedci v laboratóriách sa pohrali s génmi ananásu a prišli na to, že stačí malá zmena a všetko môže vyzerať inak. Upravili ananás tak, aby produkoval nižšie hladiny enzýmu, ktorý premieňa ružový pigmentový lykopén na žltý pigment beta karotén. Lykopén je pritom rovnaká látka, ktorá napríklad zaručuje červený vzhľad rajčín a vodných melónov. Nejde teda o žiadne umelé prvky, ale len to, čo sa bežne v prírode nachádza. Napriek tomu ide o zásah človeka, ktorý vlastne zmenil pôvodné nastavenie sveta. Hoci v malom, ale dôsledky môžu byť značné. Práve na to upozorňujú aj spotrebitelia.

Nová trieda konzumentov
Zdá sa, že po takýchto parádičkách na pultoch sa nám čas v nákupných centrách opäť predĺži. Dôvodom nebude obdiv, ale nárast ľudí, ktorí sa okrem éčiek budú chcieť vyhnúť aj potravinám z laboratórií.

Vtipné reakcie
Stalo sa dobrým zvykom, že ľudia na sociálnych sieťach si podajú všetko, čo sa objaví a inak to nebolo ani v prípade tohto ananásu. Množia sa ako nenávistné, tak aj vtipné komentáre, no medzi tie najpravdivejšie asi patrí, že ananás treba zjesť skôr, ako on skonzumuje vás. Pretože genetické mutácie z laboratórií doktora Frankensteina možno nie sú tak nevinné a sladké, ako vyzerajú.

Autor: Marcos
Foto: Instagram


TIPY NAŠEJ REDAKCIE

ŠTÝL

Štýlové články, vďaka ktorým vám žiadna neodolá.

 

SPEKTRUM:

Zaujímavosti z domova i zo sveta, od ktorých neodtrhnete zrak.

 

Diskusia k článku

Tipy na dnes

 
Vtip dňa

‎-Ociiiii???Ako som prisiel na svet???
-Mnooo, teba doniesol bocian...
-Ale ociiii...Mama taka krasavica a ty bociany je***??

 
Virtuálny barChi Chi Chi Chi
  • 6 cl vodky
  • 15 cl ananásovej šťavy
  • 4,5 cl kokosového krému
  • plátok ananásu a koktailová čerešňa na ozdobenie
 
Hra na dnes