ATLAS.SK: Štvrtok, 23.3.2017
meniny má Adrián
   

Pravidlá slušného správania v reštaurácii: Nerobte zo seba „burana“

17.2.2017 | Štýl

Možno ste na niekoho takého v reštaurácii narazili, alebo aj vy sám ste taký. Stolovanie v reštaurácii o niekoľko tried vyššej, než je staničný bufet, si vyžaduje isté dekórum. Preštudujte si pár pravidiel reštauračnej etikety, aby ste neboli pred vašimi spoločníkmi za hulváta.

1. Neokrikujte čašníka

Pokiaľ potrebujete obsluhu, určite kvôli tomu nekričte cez celú reštauráciu ani naňho nemávajte ako výpravca na vlak. Bohato stačí, ak použijete jemné zdvihnutie ruky nahor s vystretým ukazovákom, keď pôjde váš čašník alebo čašníčka. Nemajte obavy, personál si vaše gesto všimne.

2. Nehrajte sa na znalcavína
„Fajnšmekri“ ktorí vedia o víne povedať maximálne či je biele, červené alebo ružové, by sa nemali hrať na odborníkov, strápňujú tým sami seba. Ak vínu nerozumiete, nekrúťte ním päť minút, neovoniavajte ho a nemudrujte. Výber vína radšej nechajte na niektorého z vašich spoločníkov, ktorí o ňom vedia viac než vy, alebo požiadajte čašníka, resp. someliéra, aby vám vybral víno, čo sa bude hodiť v vašim jedlám. V prípade, že sa bojíte privysokej ceny, vezmite si do ruky vínnu kartu a čašníkovi ukážte cenu v akej by ste sa chceli pohybovať a povedzte, že by ste mali záujem o niečo také.

Stolovacie návyky, na ktoré sme akosi pozabudli

3. Neobjednávajte si jedlá, ktoré sa ťažko konzumujú
Špagety, krevety, burger, kačacie alebo kuracie stehno si nechajte na inokedy. V nóbl reštaurácii s významnými prísediacimi si vyberte radšej jedlo, ktoré sa dá pohodlne jesť príborom, aby ste minimalizovali riziko zašpinenia sa.

4. Nejedzte rýchlejšie ako vaši spoločníci
Zásada je, objednať si rovnaký počet chodov ako ostatní a potom s nimi držať krok. Dajte si pozor na to, aby ste nenahádzali do seba celý tanier za dve minúty, kým ostatní si jedlo vychutnávajú aj 20 minút. V prípade, že ste veľmi hladní a potrebujete si žalúdok zaplniť čo najskôr, nechajte na tanieri aspoň časť jedla a príbor položte do polohy, z ktorej čašníci pochopia, že ešte budete jesť.

5. Neplaťte pri stole

Pokiaľ ste hostiteľom, dohodnite sa nenápadne s obsluhou už na začiatku, že vy budete platiť a účet vyrovnáte pri odchode z reštaurácie. Určite nedovoľte, aby vám účet priniesli k stolu a nebodaj ešte povedali nahlas výslednú sumu za večeru. Navyše, nezabúdajte na pravidlo, že ten kto navrhuje stretnutie, ten platí za všetkých.

Autor: Tatiana
Foto: Shutterstock


TIPY NAŠEJ REDAKCIE

ŠTÝL

Štýlové články, vďaka ktorým vám žiadna neodolá.

 

SPEKTRUM:

Zaujímavosti z domova i zo sveta, od ktorých neodtrhnete zrak.

 

Diskusia k článku

Tipy na dnes

 
Vtip dňa

Čo povie sv. Peter lekárovi pred nebeskou bránou? Dodávatelia k zadnému vchodu.

 
Virtuálny barAnacolada Anacolada
  • 1,5 cl kokosového mlieka
  • 2 cl cukrového sirupu
  • 6 cl ananásového džúsu
  • 2 cl ananásového likéru
  • 3 cl bieleho rumu
 
Hra na dnes