ATLAS.SK: Štvrtok, 29.6.2017
meniny má Peter,Pavol
   

Najdrahšia a najchutnejšia šunka sveta: už teraz sa nám zbiehajú sliny

19.6.2017 | Štýl

Eduardo Donato bol chlap, ktorý vlastnil veľkú stavebnú firmu, zamestnával množstvo ľudí a zarábal ťažké prachy, no jedného dňa si povedal, že končí. Na päť rokov odišiel do prírody, aby začal zarábať znovu, ale na svetlo sveta namiesto budov vytiahol najdrahšiu a najkvalitnejšiu bravčovú šunku. Zapísal sa ňou aj do Guinessovej knihy rekordov, čo sa mu v predošlej práci nepodarilo.

Šunka s podmanivým príbehom

Za šunkou, ktorá stojí 4 100 eur, stojí silný životný príbeh muža menom Eduardo Donato. Spolu s kamarátom viedli úspešnú firmu, čo sa však ani v pohodlnom Španielsku nezaobíde bez stresov. Tie nakoniec vyústili do infarktu spoločníka.

Stravovanie v stredoveku: viete, čo jedli naši predkovia?


Vtedy si Eduardo povedal, že stačí, nechce skončiť rovnako len preto, aby zarobil o pár stoviek eur viac. Firmu predal a rozhodol sa zmeniť život. Rok a pol mu trvalo, kým našiel miesto, kde chce žiť a odsťahoval sa do vidieckeho sveta, kde našiel čerstvý vzduch, pohodu a prírodu.

Päť rokov zrenia
Eduardo bol tak vyšťavený z práce, že v starom domčeku na krásnom mieste päť rokov nič nerobil, ale trávil ho oddychom, prechádzkami a nasávaním dobrej energie. Choval ošípané v prírodných podmienkach, kde mali dostatok žaluďov a prirodzenej potravy. Potom sa však rozhodol, že by mohol byť produktívnejší a práve v tom čase sa dozvedel o jednom druhu ošípaných, ktorým hrozilo vyhynutie. Dôvodom bol pomalý rast a málo mäsa. Išlo o plemeno „škvrnitý Jabugo". Pre neho boli výhodné, pretože premýšľal nad niečím unikátnym. Pomaly rastúce prasatá s ušľachtilým mäsom sa presne hodili na sen o super šunke.

Najdrahšia a najlepšia
Eduardo nič nezmenil na chove zvierat. Naďalej sa voľne pasú, majú dostatok žaluďov, trávy z polí, pijú pramenitú vodu, žijú podobne ako divina, akurát majú aj zdravé prostredie. Dokonca ich Eduardo nazýva športovcami, keďže každý deň prejdú 14 kilometrov, čo sa odrazí aj na ich svaloch. Mäso rastie pomaly, v bio kvalite a šunka je tak na 100 percent ekologický výrobok. Vyrobí len 80 kusov ročne a viac neplánuje.

Preto je taká výnimočná a exkluzívna, dostať sa k nej aj pri rekordnej cene nie je ľahké. Eduardo má odberateľov od Paríža cez Berlín až po Hongkong. Všetko zákazníkov, ktorí vedia oceniť jeho prínos svetu. Dnes si Eduardo pochvaľuje. Žije vo svojom kráľovstve, bez stresu a predajom šuniek pritom zarába viac ako ktorýkoľvek priemerný Španiel.

Autor: Marcos
Foto: Youtube


TIPY NAŠEJ REDAKCIE

ŠTÝL

Štýlové články, vďaka ktorým vám žiadna neodolá.

 

SPEKTRUM:

Zaujímavosti z domova i zo sveta, od ktorých neodtrhnete zrak.

 

Video k téme
Diskusia k článku

Tipy na dnes

 
Vtip dňa

Hovorí susedka susedke : - Videla som, že sa sa s manželom udobrili. Včera ste spolu pílili drevo.
- To nebolo drevo, to sme si delili nábytok na polovicu.

 
Virtuálny barÍrska káva I Írska káva I
  • na 1 pohár 200 ml
  • 100 ml silnej čiernej kávy
  • 25 írskej whisky
  • 2 ČL hnedého cukru
  • 50 ml šľahačky
 
Hra na dnes